Vinter og bekledning

Jeg elsker vinteren med snø, frost og kulde. Det er lyst og vakkert når snøen kommer, ingen leire og mange morsomme vinteraktiviteter man kan gjøre med hestene :) 

Vinter og varmedress

Men også for oss hestefolk så bringer vinteren med seg noen ekstra utfordringer. Særlig når det kommer til bekledning. Vi veksler mellom å være i ute i kulden og inne i en varm stall, mellom å være veldig aktive til litt mindre aktive, vi går fra snøvær til å være inne i varmen for så å gå ut igjen. Alt iløpet av et par timer. I tillegg skal vi være veldig bevegelige mens vi holder på med hesteaktivitetene, så vi må ha tøy som tillater dette.

Mine beste tips til vintertøy: 

Varmedress: Det aller viktigste plagget på vinteren. Denne er robust og holder vind, vann og snø ute. Jeg personlig synes ikke boblejakke og bukse holder like bra på varmen. Man risikerer at buksen glir for langt ned når man sitter i salen og at jakken glir litt opp. Ingen god kombinasjon. 

Jeg har selv tre varmedresser. En blå jeg fikk da jeg var 14-15 år (som fortsatt fungerer like bra), en rød jeg senere arvet og «vegvesen» varmedress med reflekser. Varmedressene er beregnet til å være i litt ruskete miljø og holder i årevis, selv med hardt bruk. 

Under dressen bruker jeg ull, flis eller superundertøy – eller en kombinasjon av disse alt etter hvor kaldt det er. På de aller kaldeste dagene, (under -20) bruker jeg minst et lag ull, et lag super + en tykk ullgenser. I tillegg har jeg ofte en tynn joggebukse under fordi det kan være greit å ta av varmedressen om jeg skal være lenge inne i stallen. 

Hansker. Jeg anbefaler skihansker. Disse er beregnet på å bruke ute i kaldt vintervær uten å redusere for mye av bevegeligheten til hendene og fingrene. Jeg synes ikke ridehansker eller votter kan måle seg mot skihansker. Tynn lue til å ha under hjelmen og skjerf er også viktig. 

Sko: Gjerne vinter muckboots, men helt vanlige sjeroks fungerer også greit. Viktigst av alt: ULLsokker med mest mulig ull, gjerne et par tynne og et par tykke på de kaldeste dagene. 

Med denne bekledningen, fungerer det fint for meg å være i stallen hver dag, også hele vinteren:)