Hestens meninger om dekken

Eierne overdriver bruken av dekken, sier hesten

For første gang i historien, har forskere spurt hesten om hva den foretrekker. Og svarene bør hesteeierne lytte til.

Hesteeiere overdriver bruken av dekken, svarer 23 hester i verdens første undersøkelse i sitt slag. Forskerne har de siste årene gjort funn som er av stor betydning for hestenæringen.

Fant og Adele


Hester har evne til å takle nordisk vær med store temperaturforskjeller godt. Likevel bruker 84 prosent av norske hesteeiere dekken på sine hester, viser en undersøkelse blant hele 2075 hesteeiere. Bruken av dekken øker betydelig når utetemperaturen er lavere enn 10 grader, men nesten 30 prosent av eierne benytter dekken uavhengig av temperatur.

Snakker med symboler

– Ifølge hestene brukes dekken for ofte, sier professor Knut Egil Bøe ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Sammen med forskerkollegene Grete Helen Meisfjord (Norsk institutt for bioøkonomi) og Cecilie Marie Mejdell (Veterinærinstituttet) har Bøe tatt i bruk symboler for å spørre hesten om bruk av dekken. I løpet av 14 dager lærte en hestetrener 13 kaldblods- og 10 varmblodshester å kommunisere sine ønsker.

Etter å ha kjent på været i to timer, fikk de velge ved å peke med mulen på tre ulike symboler:

 

 

  • Liggende strek: Jeg vil ha dekken på
  • Stående strek: Jeg vil ta dekken av
  • Blankt symbol: Ingen endring

 

 

Hestene ble raskt ivrige kommunikatører. Varmblodshestene ønsket oftere å ha dekkenet på enn kaldblodshestene. Men undersøkelsen avdekket store individuelle forskjeller, og at det først og fremst er i regnvær hesten ønsker tildekking.

Skrevet av: Torkil Marsdal Hanssen

Les hele artikkelen her