Bitt??
Hos oss på Hest og Harmoni velger vi stort sett å ri bittløst.
Min erfaring med bittløst startet en sommer med vår nåværende eldste hest, Tirill. Jeg var kanskje 16-17 år og vi hadde vært på tur. Jeg red og brukte et hodelag med bitt. Vi hadde en ganske stri tur, hvor vi diskuterte det meste. Både tempo, hvor vi skulle gå og hvor mange ben hun skulle ha i bakken var vi uenig om denne turen:) Hestene sto på sommerbeitet ca 600 m unna gården. Passe sliten etter turen og lat som jeg var tok jeg sjansen på å ri henne fra stallen og opp til sommerbeitet barbakk med grime og leietau (noe jeg må legge til at jeg IKKE anbefaler noen å gjøre sånn helt uten videre!). Overraskende nok oppførte hun seg som et lite lam. Hva årsaken var er jeg ikke sikker på. Det hadde jeg ikke noen spesielle tanker om å kontrollere på den tiden, men konsekvensen var jo at jeg red og håndterte henne mer om mer med vanlig grime eller taugrime. Siden dette fungerte fint gjorde jeg også det med de andre hestene som var på stallen den tiden. Det er var stort sett Tiril, Timian og en og annen unghest jeg holdt på med.
Videre har jeg bare fortsatt med det, etter "Less is More" og "Så lite som mulig, men så mye som jeg må" prinsippene. Det er mange argumenter for og imot bittbruk og jeg er i utgangspunktet åpen for det meste. Likevel synes at det funker fint uten bitt til vårt bruk og behovet for bitt har enda ikke meldt seg.
Den største grunnen til at vi fortsatt er en ganske så bittløs stall er at det fungerer på alle våre 8 hester. De er fornøyd med å gå uten bitt og hittil har ikke det begrenset oss noe verken når det kommer til å ri på tur eller gjennomføre øvelser på en god måte. Vi bruker ganske mye tid sammen med hestene våre for å få de til å respondere på minst mulig signaler og vi trener de mye fra bakken. Derfor blir vi vant til å trene hestene våre i grime og leietau, eller helt løse. Bittløst blir kanskje derfor en vane for oss. Vi kjenner hestene godt og vet hvordan de reagerer i de fleste situasjoner.
En annen grunn er jo at vi også har deltakere på kurs hos Hest og Harmoni på forskjellige nivåer. Alt fra nybegynnere til viderekommende. I starten er det vanskelig å holde egen balanse og rolige nok hender til å ri med bitt. Derfor trenger vi, for hestenes velvære, at de kan gå bittløst. Da slipper hestene at noen tar støtte i tøylene og påfører de unødvendig ubehag.
Jeg hører også ofte argumenter med at dersom hesten løper ut på tur, så har vi lite å stille opp med bittløst. Jeg må ærlig si at jeg mener at dersom hesten løper ut på tur så har man mistolket situasjonen, egne ferdigheter og analysert hesten litt dårlig denne dagen. Ikke noe galt med det, det er fort gjort og vi gjør det alle i ny og ne. Likevel mener jeg at man ikke nødvenigvis hadde kommet heldigere ut dersom hesten hadde hatt på seg bitt. En redd, eller en for sprek hest vil ikke nødvendigvis stoppe mer pga ubehag med et bitt eller et sterkere bitt, enn bittløst.
Bedre kommunikasjon er en annen ting jeg hører. Det er mulig det, men se på Per Waaler for eksempel. Han rir hestene bittløst også. Ser ut til at hestene hans forstår han helt greit. Og skal vi ikke bruke mest mulig core muskler, sete og sjenkler når vi kommuniserer med hestene våre?
Om man velger å ri med eller uten bitt er det viktig å samle så mye informasjon man kan om hvordan det vil påvirke hesten, hvordan utstyret skal tilpasses og hvordan det skal brukes. Her kommer jeg til å samle flere videoer og arikler og bruk av både bitt og bittløse alternativer.
* I denne artikkelen kan du lese om da Per Waaler fikk stående applaus fra dommer under bittløst GP program.
Trykk her for å lese artikkelen
Her er link til en videosnutt fra Per Waalers ritt.
Trykk her for å se videoen
* I dette klippet fra Svenska Hasttandvården forteller vetrinær Nina Lundgren om hvordan hun tenker når det kommer til tilpasning av bittets størrelse. Hun forklarer også hvorfor hun foretrekker et noe kortere bitt fremfor et lengre bitt.
Trykk her for å se videoen
* I dette klippet snakker dyrlege og forfatter til boken "Be om bittet" Christine fra hestemund.dk, også om tilpasning av bittets lengde
Trykk her for å se videoen
* Her snakker Christine fra hestemund.dk om hvordan man måler hestens munnbredde
Trykk her for å se videoen
* Her snakker Christine fra hestemund.dk om hvordan man strammer neseremen korrekt. Legg også spesielt merke til plasseringen av neseremen som ligger trygt ovenfor hestens neseben!
Trykk her for å se videoen