Gode, snille Timian

Timian

Når høstmørket faller på, like sikkert som snø og kuldegrader, så faller Timian inn i en periode med angst og indre uro.

Timians altså, noen ganger synes jeg oppriktig synd på han. Verdens beste fyr, snill som dagen er lang og koser seg med sine daglige oppgaver på Hest og Harmoni. Litt stiv, men ikke noe som ikke kan ordnes med litt bevegelse og stretching. Manges yndlingshest. Men når høsten og vintern faller på, opplever vi han som både mørkeredd og redd for at det finnes troll i skogen.

Han har nok alltid vært litt sånn, men de senere årene har det eksalert litt. På tur kikket og stresset han hele tiden. Noen ganger, da det ble for ille, høre vi hjertet hans slå hardt. Det som skulle være et herlig avbrekk fra gårdstun og ridebane, endte ofte i stress, mas og angst for han stakar.  Vi forsøkte det aller meste. Tok han med på tur med andre hester han kjente godt, leide han istendefor å ri, roste og beroliget han så godt vi kunne og holdt på. Men når uroen kom, så var han raskt tilbake som sitt redde og urolige jeg. Så for hans eget beste vurderte vi å la vær å ta han ut på tur i høst- og vintermånedene.


Slik var det vertfall.

I 2015 forsøkte vi for første gang å gi tørket kamille i maten til Timian. Vi holder jo tross alt til på Løkkene Urtegård som har produsert urter til teer og krydder i årevis, rettet mot mennesker. I de senere årene har vi fordypet oss mer og mer i bruk av urter til hest. Jeg trur det startet med et par av hoppene som hadde veldig humørsvingninger ved brunst, men også da det kom inn et par nye hester med spesialbehov i tillegg til Timians snev av angst, fortsatte vi å lese og lete etter dokumentasjon om bruk av urter til hest. 

Timian i mørket

Om sommeren går de ute på store beiter og spiser gress og koser seg, men om høsten starter vi de styrte foringen. Sammen med middagshøyet får noen av hestene våre tilsatt enkelte urter i maten. Etter at Timian startet med kamille høsten 2015, opplevde vi at han ble roligere både ute i skogen og i kveldsskumringen. Han kunne fortsatt være veldig engstelig noen dager, men jevnt over opplevde vi at han taklet sine hverdagsutfordringer bedre. Nå, høsten 2016, har vi også merket at han sakte men sikkert har blitt mer og mer mørke - og skogsredd. Veldig kikketet og engstelig, selv om vi gikk korte runder i skogen på stier som han har vandret på i over 10 år.

For et par uker siden startet vi derfor igjen med kamille. Vi har ikke endret noe annet for han. Alle andre rutiner er som tidligere. Første gang ut på tur er akkurat gjennomført, og han tok det hele med knusende ro. Selv om vi møtte både sauer, kuer og bråkete skogsarbeidermaskin med masse lys gjorde han ikke noe annet enn å se litt på de. Til og med skumringen taklet han uten problemer.

Vi håper og trur vi har funnet løsningen for Timian. Om du har en redd eller nervøs hest, så vil jeg absolutt anbefale å prøve å tilsette litt kamille i foret. Det er helt ufarlig for din hest og tenk om det virker for dere også:)

Trykk her om du vil lese mer om kamille.